Draco + Coulinne = Dracoulinne

Kennel Dracoulinne, det är Monica och Sven Karlsson.

Vi bor i Bydalen, Sundsvall, med våra hundar och vi föder upp hundar av raserna Australian Kelpie och Parson Russell Terrier.

När vi träffades på ett spårläger i Halmstad 1999 hade Sven den legendariske Draco och Monica en Labrador Retriever vid namn Coulinne. Namnen på dessa hundar bildar vårt kennelnamn Dracoulinnes Kennel.

Vår hyllning till Draco:

Den store lille krigaren har gått till sista vilan och därmed även en epok

Den kanske störste tävlingshunden genom tiderna - Draco - somnade stilla fredag den 5:e mars 2003. Ett av hundvärldens tappraste hjärtan slutade att slå kl 15.00 på eftermiddagen, och en hel epok inom bruks och lydnad gick därmed i graven.

En helt osannolik tävlingskarriär tillsammans med husse Sven Karlsson kan summeras i 191 genomförda tävlingar i elitlydnad, varav 136 st över 300 poäng (71%) och 143 st förstaplaceringar (75%). Lägg därtill 112 genomförda tävlingar i elitspår, varav 40 st över 600 poäng (36%), 69 Cert (62%) och 56 st förstaplaceringar (50%).

Totalt 303 elittävlingar! Dessutom påbörjade han under sitt åttonde år en karriär i sök och nådde efter något halvår elit och certpoäng även där... Som åttaåring gjorde han även "comeback" i utställningsringarna och efter tre snabba besök där (det behövs bara två men matte anmälde till fel klass första gången...) kunde vår gentleman även lägga Utställningschampion till alla sina titlar.

Draco var även Mästerskapens Hund! SM-kvalificerad 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001 och 2002. Dubbel världsmästare i lydnad; 1995 och 1998, samt silver 2001. Årets lydnadshund 1995, 1996, 1997 och 1999. Årets brukshund 1996 och 2:a 1998 och 2000. Årets spårhund 1996, 1998 och 2000. Samt ett antal medaljer av olika valörer på olika mästerskap från 1995 till och med 2001. Det enda han saknade i den vägen var en SM-medalj.Det är dock inte främst som tävlingshund som vi, hans närmaste, saknar honom mest. Vi saknar den lille pigge killen med det stora, stora hjärtat, det enorma modet, kämpaglöden, fightern. Den som alltid, utan undantag, skällde ut en från det att bilen svängde in på gårdsplanen till att man fick nyckeln i låset och äntligen (!) fick upp dörren (vad vi saknar detta "eviga skällande och gapande" idag...).

Den som med den självklare auktoritärens säkra blick fick alla andra hundar att "ge sig" innan de ens tänkt tanken, den som gick emellan och försvarade om matte eller någon annan flockmedlem hotades av något eller någon, den som älskade oss av hela sitt stora hjärta och som vi i vår tur aldrig kommer att sluta älska.
Ingen som mött vår bruna lilla Kelpiehane Draco har lämnats oberörd av denne store charmör. Han älskade att visa upp sig och stå i centrum. När husse Sven lade Dracoskorna på hyllan och satsade på nya unga hundar fortsatte matte Monica tävla honom. Det resulterade i en tiondeplats på VM i lydnad - ja, Draco han skrapade ihop poäng för en fjärdeplats men matte lyckades ju tappa vittringspinnen i golvet vid avlämnandet.

Karriären skulle avslutas med SM i spår samma år. Efter ett ovanligt kraftigt och envist noskvalsterangrepp i unga år hade Draco hela sin karriär, resultaten till trots, stora problem med bl.a. uppletande och spårupptag. På SM fick han liksom flera andra i sin grupp endast ihop två föremål på uppletandet men som han jobbade! I skogen fortsatte han i ett frenetiskt tempo runt hela spåret, matte fick lov att platslägga honom ett tag halvvägs...

Efter att ha haft ryggproblem i flera år (s.k. L7S1) blev detta för mycket för den gamle kämpen - lydnaden såg nog ut som han gjorde lite som han ville men faktum var att han inte orkade mer.

Sven ville dock av förklarliga skäl vara den som satte punkt för tävlandet tillsammans med Draco så hösten 2002 anmälde han dem till en sista lydnadstävling. De gjorde ett helt fantastiskt framträdande på otroliga 316,5 poäng - en avslutning värdig en mästare!

Flera gånger har han varit till Falsterbo, två veckor före sin död på besök i Haparanda, resor till Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Schweiz, Holland, Frankrike och Portugal. Uppvisningar på travbanor, galor och i TV. Resorna och äventyren med Draco har varit många, strapatslika, roliga och oförglömliga. Att återge dem blir husses pensions-projekt, då får man nämligen skriva en hel bok.

Vi tänker varje dag på vår kompis som gett oss så mycket. Efter ett långt och innehållsrikt liv som slitit hårt på den lilla kroppen och en kort tids njursjukdom tvingades vi i vår tur ge honom den sista vilan och han somnade lugnt i våra armar. Hans tappra hjärta har slutat slå men minnet av honom kommer för alltid att leva vidare, inom hundsporten i allmänhet men för oss som han lämnade kvar i synnerhet.

/Sven och Monica Karlsson


Meriter

1995

Lagguld i NM lydnad i Danmark

Silver individuellt NM lydnad i Danmark

VM Guld i lydnad individuellt i Stockholm

1:a Årets Lydnadshund

1996

Lagguld i NM lydnad i Finland

5:a individuellt NM lydnad i Finland

4:a individuellt VM lydnad i Österrike

1:a Årets lydnadshund

1:a Årets brukshund

1:a Årets spårhund

Guld distriktsmästerskap i lydnad

Guld distriktsmästerskap i spår

1997

Lagguld i NM lydnad i Norge

3:a individuellt NM lydnad i Norge

2:a Årets spårhund

5:a Årets brukshund

1:a Årets lydnadshund

Guld distriktsmästerskap i lydnad

3:a distriktsmästerskap i spår

1998

Lagguld i VM lydnad i Finland

VM Guld i lydnad individuellt i Finland

6:e plats NM i spår i Finland

Guld distriktsmästerskap i lydnad

Guld distriktsmästerskap i spår

Lagguld NM i lydnad i Stockholm

5:a individuellt NM lydnad i Stockholm

2:a Årets brukshund

1:a Årets spårhund

4:a Årets lydnadshund

1999

1:a Årets Lydnadshund

2:a Årets Spårhund

3:a Årets Brukshund

6:a Lydnads EM

2:a Lydnads EM lag

8:a Bruks SM spår

9:a NM Lydnad

2000

1:a Årets Spårhund

2:a Årets Brukshund

6:a Årets Lydnadshund

7:a NM Spår

2001

1:a lag VM lydnad

Individuellt VM Silver lydnad.